Jaciment arqueològic de Sidillà

El jaciment de Sidillà/Sidilianum, està ubicat a dalt del turó del Puig Margodell, al marge dret del riu Ter, a no més d’uns 15 m d’alçada respecte a la plana al·luvial. Es compon d´una villa, un edifici funerari (el mausoleu d´aquesta villa), una església, una necròpolis i un poblat, amb una cronologia que va des d´època romana fins a inicis del segle XII.

En l’extrem nord se situa l’edifici funerari aïllat, molt ben conservat, construït durant l’Antiguitat tardana. Es tracta del mausoleu pertanyent al propietari d’una explotació agropecuària, una villa, de nom Sidilianum (Sidilianus o Sicilianus), i la seva família. Les datacions radiocarbòniques situen l’ús funerari des de finals de segle IV fins a entrada la primera meitat de segle VI.

En el sector sud del jaciment, se situa una zona funerària datada en el segle X que serà amortitzada, en part, quan es construeixen l’església i el poblat.

L’església, construïda entre finals del segle X i inicis de l’XI, és un edifici de molt bona fàbrica, de planta rectangular i capçalera quadrangular exempta, de dimensions modestes (17,34 m de llarg per 5,36 m d’ample en la nau i 4,25 m en l’absis, amb una superfície de 61,38 m²), que els textos medievals citen com parrochia sancti Romani. El poblat està compost per un entramat d’almenys 15 espais (dependències residencials, productives i corrals per als animals), que ocupen una superfície de més de 600 m², que les fonts textuals denominen per l’antropònim de Sidiliano o pel nom de la parròquia.

La particularitat del jaciment radica en el fet que va ser segellat per una potent duna fluvial a la fi de segle XI / inicis del segle XII, que va obligar al trasllat de la població al veí Sant Llorenç de les Arenes / Sancti Laurentii de Arenis, deixant les estructures intactes sota la sorra. A pesar que els habitants de Sidillà es van veure forçats a abandonar el seu hàbitat, tapiant prèviament tots els accessos, van continuar durant un curt període de temps enterrant allí als seus morts, tant en la sorra de la duna com en la façana oest de l’església, lloc d’intensa activitat funerària després de la construcció de l’església a la fi de segle X, amb una durada sostinguda fins a l’abandó del lloc. En el marc d’aquestes transformacions s’inscriu també el canvi de funció del mausoleu situat al nord del conjunt. L’interior de l’edifici funerari és buidat i reconvertit en colomar o lloc de cria d’ocells, conservant-se algunes de les línies dels covadors.

Els treballs de recuperació del jaciment es van iniciar en 2014 gràcies al projecte de recerca ECLOC (Ecclesiæ, cœmeteria et loci (sæc. VIII-XI). Sancti Cirici de Colera, Sidilianum, Sancti Hilarii de Breda, Olerdola), subvencionat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i liderat per la Universitat de Barcelona. La consolidació i restauració de les estructures han estat a càrrec del Servei de Monuments de la Diputació de Girona (2014-2017) i el programa el Romànic Obert ‘la Caixa’ (2016-2017). L’Ajuntament de Foixà, sensible pel seu patrimoni, vetlla pel seu manteniment i la seva difusió.

Com arribar

Arribar a Sidillà és molt fàcil i el recorregut és molt bonic. Agafeu la pista nord des de Foixà (carrer de Francesc Massanes), seguiu les indicacions de Sidillà o Sant Romà (o Sant Romanç). Són 3,7 km: 45 minuts caminant, 10 minuts en bicicleta o 9 minuts en cotxe. La pista travessa la plana d’inundació del riu Ter per la riba dreta (Camí de Sant Romans). Continueu en sentit nord. A 3,4 km, desprès del primer gran revolt, quan comencen els pins a banda i banda de la pista, trobareu un trencall a ma esquerra.  

Coordenades: 42°04’14.0″N 2°59’32.9″E

Coordenades Google Maps: https://maps.app.goo.gl/Gr1cMGRJxK429t4JA

Com visitar

El jaciment arqueològic de Sidillà és un espai obert al mig de la natura. És accessible a qualsevol hora del dia. Al sector sud trobareu el conjunt medieval de l’església de Sant Romà i el poblat. El camí en direcció nord des de el poblat porta fins l’edifici funerari de l’antiguitat tardana (uns 150 m caminant).

Per evitar accidents i malmetre el jaciment: no pugeu per sobre dels murs, són molt fràgils. Sigueu respectuosos amb el vostre patrimoni.

Per saber-ne més

Sidillà/Sidilianum [CARE-Hispania, Projecte ECLOC, Universitat de Barcelona]

http://www.carehispania.info/portal/casos-de-estudio-lista/sidilla

Sidillà a la premsa

https://www.ccma.cat/3cat/sant-romanc-de-sidilla-podria-ser-del-segle-viii/video/5550028

https://tempspalamos.blogspot.com/2018/05/sant-roma-de-sidilla-una-joia.html

https://www.tvcostabrava.com/xavier-marti/cultura/historia/sidilla-el-jaciment-oblidat-de-lemporda

Sidillà al youtube

Sidilianum (Sidillà, Baix Empordà, Girona), de villa romana a aglomeración medieval, conferència impartida per Gisela Ripoll i Francesc Tuset de la Universitat de Barcelona, en nom de tot l’equip de Sidillà

IV Ciclo de Actualidad de la investigación arqueológica en España

Museo Arqueológico Nacional (Madrid)

Canal Youtube del Museo Arqueológico Nacional / 49:54’ / en castellà / 22.02.2022

RIPOLL, G., TUSET, F., MESAS, I., MOLIST, N., ARÁN, R., BEHAIM, J., BENSENY, J., FORTUNY, K., GONZÁLEZ CENTELLES, À., KRANJEC, I., MENÈNDEZ MOLIST, P., PECCI, A. i TUSET, J., Sidilianum (Sidillà, Baix Empordà, Girona) de villa romana a aglomeración medieval, in A. CARRETERO i C. PAPÍ (coords.), Actualidad de la investigación arqueológica en España IV (2021-2022), Conferencias impartidas en el Museo Arqueológico Nacional, Ministerio de Cultura y Deporte, Madrid, 2022, 221-241.

https://www.researchgate.net/publication/364255379_RIPOLL_G_TUSET_F_MESAS_I_MOLIST_N_ARAN_R_BEHAIM_J_BENSENY_J_FORTUNY_K_GONZALEZ_CENTELLES_A_KRANJEC_I_MENENDEZ_MOLIST_P_PECCI_A_y_TUSET_J_Sidilianum_Sidilla_Baix_Emporda_Girona_de_villa_romana_a_aglome

RIPOLL, G., TUSET, F., BENSENY, J. i MESAS, I., Sidillà, de vil·la romana a aglomeració medieval, Revista de Girona 312, 2019, 46-49. https://www.raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/view/348466/439684

RIPOLL, G., TUSET, F., MESAS, I., BENSENY, J. i MOLIST, N., Sidillà (Girona). From roman villa to medieval settlement, European Association of Archaeologists / EAA / Annual Meeting in Barcelona (5-9 September 2018) (Session 565: Ecclesiastical landscapes in Medieval Europe. A comparative approach) (POSTER) (DOI: 10.13140/RG.2.2.22789.40167). https://www.researchgate.net/publication/327542152_RIPOLL_G_TUSET_F_MESAS_I_BENSENY_J_MOLIST_N_Sidilla_Girona_From_roman_villa_to_medieval_settlement_European_Association_of_Archaeologists_EAA_Anual_Meeting_in_Barcelona_5-9_September_2018_Session_565_

 

Sidillà. a) Localització del jaciment al Puig Margodell en relació al riu Ter i la plana d’inundació (a partir de Google Maps); b) Edifici funerari nord (sector septentrional; c) Església, necròpolis i poblat a la zona sud (b i c: Projecte ECLOC).

Sidillà. Intervenció arqueològica al sector del poblat, 2016 (Projecte ECLOC, foto dron N. Matas).

 

Sidillà. Església i el poblat. Planta general estratigràfica del sector (Projecte ECLOC, J. Behaim, J. Benseny, Á. González, I. Kranjec, I. Mesas, G. Ripoll, J. Tuset i F. Tuset, 2022).

 

Sidillà. Edifici funerari nord. Planta general estratigràfica de (Projecte ECLOC, J. Behaim, J. Benseny, I. Kranjec, I. Mesas, G. Ripoll, J. Tuset i F. Tuset, 2019). Modelització 3D (J. Behaim, I. Kranjec/ECLOC, 2019).

 

 

Videos / clips Sidillà

 

→L’antiguitat tardana a Sidillà

L’edifici funerari. Excavació 2017

Vídeo Núria Olivé  /  03:51 (àudio: música)

https://vimeo.com/427080386

Descoberta del mausoleu funerari de segle V dC al jaciment de Sidillà (Foixà, Baix Empordà). Intervencions arqueològiques dutes a terme per la Universitat de Barcelona, 2017, en el marc del projecte ECLOC (Generalitat de Catalunya). Consolidació del Servei de Monuments de la Diputació de Girona.

 

→De mausoleu a colomar

Sidillà 2019

https://vimeo.com/427080231

Vídeo Núria Olivé  /  03:01 (àudio a excavació)

Excavació arqueològica del mausoleu funerari de segle V dC al jaciment de Sidillà (Foixà, Baix Empordà) transformat en colomar a inicis de l’Edat Mitja. Intervencions dutes a terme per la Universitat de Barcelona, 2019, en el marc del projecte ECLOC (Generalitat de Catalunya).

 

→De Sidilianum a Sidillà

De segle V a segle XI. Intervencions arqueològiques 2014-2019

Vídeo Núria Olivé  /  06:46 (àudio Jornades Portes Obertes 2016 i 2019)

https://vimeo.com/427080351

Intervencions arqueològiques al jaciment de Sidillà (Foixà, Baix Empordà) entre 2014 i 2019 (edifici funerari, església, necròpolis i poblat). El conjunt quedà segellat per una duna fluvial a finals de segle XI. La recerca es duu a terme per la Universitat de Barcelona en el marc del projecte ECLOC (Generalitat de Catalunya).

 

→L’església de Sant Romà de Sidillà

Excavació 2015

Vídeo Núria Olivé  /  03:59 (àudio a excavació)

https://vimeo.com/427080468

Excavacions arqueològiques a l’església de Sant Romà de de Sidillà (Foixà, Baix Empordà) dutes a terme per la Universitat de Barcelona, 2015, en el marc del projecte ECLOC (Generalitat de Catalunya). Consolidació del Servei de Monuments de la Diputació de Girona.

 

→La duna i el poblat medievals de Sidillà

Segles X-XI. Excavació 2016

Vídeo Núria Olivé  /  06:01 (àudio a excavació)

https://vimeo.com/427080551

Intervencions arqueològiques al poblat i necròpolis de Sidillà (Foixà, Baix Empordà), 2016. El poblat creix sobre una necròpolis posterior a mitjans de segle X i queda segellat per una duna fluvial a finals de segle XI. La recerca es duu a terme per la Universitat de Barcelona en el marc del projecte ECLOC (Generalitat de Catalunya). Consolidació del Servei de Monuments de la Diputació de Girona.