El municipi
El municipi de Foixà agrupa quatre pobles històrics en el seu terme municipal: Sidillà, Sant Llorenç de les Arenes, la Sala i Foixà. Presenta una disposició en el territori en nuclis dispersos de masos agrícoles. El paisatge de Foixà comprèn les elevacions de base rocosa amb un bosc característic del Terraprim, que separen de Flaçà i La Pera i recolzen els nuclis habitats, i la plana al·luvial agrícola i el riu Ter interposat amb la resta del Comtat d’Empúries estès al davant fins al perfil de l’Albera, al cap Norfeu, el Golf de Roses, El Montgrí, Les Medes i la Gola del Ter, fins al lloc de Pals i Begur. La xarxa bàsica de camins històrics permet la visita pausada a peu o en bicicleta, i és inseparable del mateix paisatge.
Et convidem a descobrir el nostre municipi i els nostres llocs d’interès!
-
Sidillà i el riu
L’Antic poble de Sidillà a Sant Llorenç de les Arenes. Miquel Oliva Prat, ja va parlar d’aquest indret en una notícia publicada l’any 1959, en què l’identificava com l’església preromànica de Sant Romà. L’antic poblat medieval de Sidillà, colgat en gran part per les arenes, és situat en una espessa pineda vora el Ter, al N de Sant Llorenç de les Arenes.
-
El Ter
Foixà es defineix geogràficament per la situació sobre el riu Ter, de fet a la dreta del curs és a dir al costat sud, sobre l’entrada a la plana de l’Empordà ocupant l’inici d’aquesta plana agrícola i dominant des de l’elevació del massís de gres darrere la línia d’una falla geològica. Les excursions organitzades en caiac són el millor contacte amb el riu.
- La Sala. La Parròquia, el Mas Geli i la Creu del Camí.
-
Can Ribot i la Parròquia.
Can Ribot a Cuells. L’any 1240 Berenguer Ribot és el primer propietari documentat, de l’edifici conegut també per Can Ferrer-Pagès, gran masia del segle XVI amb finestres gòtiques i renaixentistes. Davant la seva façana hi ha una capella dedicada a la Mare de Déu del Roser, que al frontó del portal mostra la data de 1580, acompanyada de sengles medallons amb dos perfils en baix relleu.
-
Església de Sant Joan a Cuells
L’església parroquial de Sant Joan de Foixà, restituïda al bisbe Berenguer de Girona per la comtessa Ermessenda el 1058, és un edifici gòtic (segle XVI) d’una sola nau coberta amb volta apuntada capçada per un absis semicircular. És notable la decoració de les impostes dels arcs torals, on hi ha representats animals fantàstics i cares de persones d’aspecte marcadament caricaturesc i trets molt exagerats.
-
Sant Llorenç de les Arenes
Església de Sant Llorenç a Sant Llorenç de les Arenes. Aquesta església va ser donada pel comte d’Empúries a l’orde del Temple, en testament al llegit el 1200. Vers el 1236 hi fou establerta una comanda de l’orde de l’Hospital. L’edifici, dels segles XII i XIII, és d’una sola nau amb un absis semicircular, construït amb carreus grans ben escairats. A la façana occidental hi ha la porta de tres arcs en gradació, llinda i timpà llis i el campanar de “cadireta”. La volta de la nau és apuntada.
-
La Vila. El castell i la Creu del Rei Joan I
El Castell de La Vila de Foixà. Documentat al 1.019 amb una capella datada a 1194. La major part de la construcció actual correspon al s. XIII. A finals del segle passat va ser objecte d’una restauració general que l’han acondicionat com a habitatge de luxe i manté un ús privat amb servitud de visita pública regular.
La creu del rei Joan I el Caçador al camí vell de La Vila. Creu de terme gòtica, restaurada després de la guerra del 1936-39, que va ser erigida en record del rei Joan I, que morí al castell de Foixà el 1396, on cercà refugi quan va ser ferit mentre caçava al bosc d’Orriols.
El Restaurant Can Quel de Foixà va ser creat el 1899 per Miquel Torrent Lladó i la seva muller Carme Carrier.